Osim što su peći na drva popularne u našim krajevima, njihovo korišćenje tokom zagrevanja kućnih prostorija ima i svoje pozitivne karakteristike. Osim što vizuelno nude atraktivan način zagrevanja prostorija naročito dok gledamo plamen koji igra pred našim očima, peći na drva su i veoma efikasna u zagrevanju prostorija svakog doma. Mada postoje mišljenja kako je pećima na drva vreme već prošlo, evidentno je da peći na drva u današnje vreme imaju potpuno novi dizajn i proizvode se od najkvalitetnijih materijala. Prednost nekih modela peći je u tome, što se osim za zagrevanje prostorija u kojima se svakodnevno živi, koriste i za pripremu hrane. Svakako treba navesti kako korišćenjem peći na drva, eliminišemo i negativan efekat korišćenja fosilnih goriva. Ogrevno drvo je obnovljiv resurs, tako da korišćenjem peći
Detaljnije-
-
Kako iz prve upaliti vatru u peći na drva Verujemo da u hladnim zimskim danima pre ispijanja prve jutatrnje kafe, uvek prvo krenete sa pražnjenjem pepela u fioku pećke i odlazite da ga prospete. Ako imate baštu, kažu da je najbolje pepeo prosuti na baštu koju ste već ašovili i pripremili zemlju da je pokrije mraz. I ako možda niste znali, pepeo nastao loženjem ogrevnog drveta može biti koristan čak i za vašu baštu i biljke koje ćete zasaditi, eliminisati najezdu puževa u bašti, ali o tome u nekom drugom tekstu. I naravno onda sledi jedan poseban jutarnji ritual, priprema za potpalu vatre u peći. Sigurno mnogi od vas imaju neku svoju taktiku i kako najbrže potpaliti vatru i zagrejati svoj dom. Ponekad vam se verovatno desi
Detaljnije -
Dimnjak je ventilaciona arhitektonska konstrukcija, koja je sastavni deo kuće ili zgrade, a može biti izgrađen od cigala zidanjem, ali i od betonskih cevi, metala, ali i još nekih drugih materijala. Dim koji proizvodi peć ili kamin sagorevanjem drveta ili peleta, dimnjak izoluje i izbacuje van kuće ili stana. Visina dimnjaka utiče na njegovu sposobnost da dim iz peći, kamina i kotlova, usmerava u spoljašnju sredinu. Između peći i otvora u dimnjak, postavljaju se metalne cevi (sulundari i čunkovi) i tokom sagorevanja ogrevnog drveta, dimnjak zapravo funkcioniše kao vazdušna pumpa. Sagorevanjem se dobija dim (i vruć vazduh), a obzirom da poseduju nižu gustinu, dimnjak na njihovo mesto usisava svež vazduh. Pritisak koji dim izvlači kroz dimnjak, naziva se vuča dimnjaka. Dimnjak je ventilaciona arhitektonska konstrukcija! Rani narodi su
Detaljnije -
Svi znamo šta sledi pred kraj godine, lišće žuti, dani su sve kraći i naravno sve hladniji, a naročito su hladnije noći i jutra. Neki od nas već razmišljaju o nastupajućim praznicima koji dolaze i nestrpljivo ih iščekuju, ali mnogi već razmišljaju i o računima za grejanje koji će uskoro opteretiti kućni budžet. I onda sledi logično pitanje kojim tipom energenta zagre vati svoj dom i da li su to drva, ugalj, gas, lož ulje, toplotne pumpe, struja, zagrevanje putem solarne tehnologije... pitanja bezbroj, a pravih odgovora uvek malo. Sa jedne strane o zagrevanju doma ne moraju puno razmišljati porodice koje žive u zgradama koje poseduju centralno grejanje, ali... Međutim u poslednje vreme puno toga se promenilo, a energenti koji se koriste za zagrevanje kuća i stanova, znatno
Detaljnije -
Pre nego što počnete skladištiti ogrevno drvo, prvo morate odabrati i kupiti ono najkvalitetnije. Od odabira ogrevnog drveta, zavisi i da li će u vašem domu biti dovoljno toplo tokom hladnih jesenjih i zimskih dana. Evo kako ćete prepoznati nedovoljno kvalitetno ili vlažno ogrevno drvo: -vatra nikako da se razgori -vatra se često gasi -taloženje i sve veće gomilanje Kreozota (smesa Fenola nalik katranu) -pojava plamena u dimnjaku Sa kvalitetno odabranim ogrevnim drvetom koristeći kvalitetnu peć onako kako je dizajnirana i ako pratite uputstvo i preporuku proizvođača za njeno korišćenje, možete izbeći eventualne probleme koje smo već naveli. Postoje dva tipa ogrevnog drveta, meko i tvrdo koje je gušće i koje duže gori od mekog. U tvrdo drvo spadaju hrast, bukva, jasen, breza, bagrem i javor, a mekim drvima se smatraju
Detaljnije -
Naša peć Žar greje dom u Karlovačkim Vinogradima (Karlovački Vinogradi) Karlovački Vinogradi pravi su biser fruškogorskog vinogorja. Potez naziva Matej, deo je Karlovačkih Vinograda koji pripadaju Sremskim Karlovacima. Čak 17 vekova, a najverovatnije još iz vremena Rimskog carstva, čuveni Karlovački Vinogradi krase njegove padine. Prvi čokoti na prelepoj Fruškoj gori, posađeni su po želji cara Proba još 276. godine na bregu kod Sirmijuma i odmah nakon toga i na brežuljcima Karlovačkih Vinograda. Od tog vremena započinje slavna istorija najkvalitetnijih vina sa ovog područja, poznatih u celom svetu. Lepotu i kvalitet vina iz Karlovačkih Vinograda, hvalili su brojni putopisci i pesnici u XV veku. Karlovački Vinogradi pravi su biser Fruškogorskog vinogorja! Vina iz ovog kraja točena su u mnogim evropskim prestonicama od bečkog dvora, sve do engleskih krčmi. Stihove o
Detaljnije -
Završeno je naše učešće na sajmu Progetto Fuoco 2022, sa velikim uspehom među posetiocima i izlagačima. Sajam u Veroni se vraća na nivoe pre Covid-a, ponavljajući brojke posećenosti iz 2020. kao i veliki povratak interesovanja potrošača za pelet i drvo. Najvažniji događaj na svetu posvećen grejanju na biomasu, održan je od 4. do 7. maja i prisustvovao je više od 800 brendova iz celog sveta. Zahvaljujemo se svima koji su posetili naš štand, a za one koji nisu bili u mogućnosti da dođu, prenosimo deo atmosfere.
Detaljnije -
I ove godine (4.12.2019.god.), u prostorijama Blist-a, održan je skup naših servisera i distributera za peći i kotlove na pelet. Nakon razmene iskustava, primera i sugestija sa terena, održana je prezentacija firme, gde su predstavljeni planovi, inovacije i nove tehnologije koje će biti korišćene u budućnosti. Dodelom novogodišnjih poklona, završen je radni deo skupa, nakon čega se prešlo na druženje u opuštenijoj atmosferi.
Detaljnije -
Dana 14.09. posetili su nas naši dragi prijatelji i dugogodišnji saradnici iz kompanije Agrotehna iz Makedonije. Tom prilikom su prisustvovali prezentaciji naših proizvoda, uz konstruktivnu diskusiju i razmenu iskustava. Teorijski deo prezentacije i koktel održan je u Blist-ovom izložbenom salonu, nakon toga prezentacija je nastavljena u proizvodnji i magacinima. Zahvaljujemo se i našim prijateljima i komšijama iz Istraživačke stanice Petnica na ukazanom gostoprimstvu.
Detaljnije